SONGFESTIVAL

Door: Shusila

Blijf op de hoogte en volg Shusila

20 Mei 2007 | Finland, Helsinki

Zaterdag 12 mei 2007 ...Eurovisie Songfestival Helinki...

We hebben kunnen regelen dat we alle drie een ochtend dienst konden draaien zodat we ’s middags de trein naar Helsinki konden nemen. Bjorn en ik hadden de hele ochtend bij de receptie gestaan. Nadat we met ze tweeen een aantal sleutels van kamers hebben bij gemaakt, moesten we een special iets op een kamer neerzetten en kregen we de algemene sleutel mee die op alle sloten past.

Na dat te hebben gedaan zagen we dat er nog een trap ging naar een derde verdieping.. 3de verdieping dachten we er zijn er toch maar 2. Dus aangezien het toch rustig was in het hotel gingen wij maar even op onderzoek uit. Na de trap op te zijn gelopen kwamen we in de laat ik het maar 'machine kamer' noemen om het gemakkelijk te houden. Met aan beide kanten weer een deur.

Wij dachten nu zijn we er toch dus gingen ook door die deur.. toen.. belandden we gelijk op het dak. Met je kunt het wel raden... echt een geweldig uitzicht over het meer heen. Jammer dat ik mijn fototoestel niet mee had! Dus Bjorn en ik keken elkaar aan en zeiden bijna tegelijk... NACHTDIENST, ZONSOPGANG, SUPER!! Dus zodra hij zijn nachtdienst heeft gehad kunnen jullie waarschijnlijk mee genieten van het geweldige uitzicht!

Na deze ochtend die voor mijn gevoel zo voorbij was konden we gaan. We moesten nog even langs het station om een studentenkaart te regelen zodat we goedkoper kunnen reizen. Marlene onze begeleidster had ons ingeschreven bij een opleiding zodat we die konden aan vragen. Na even wat gepraat te hebben met de aardige (niet engels sprekende) dame van het treinloket is het ons uit eindelijk gelukt door vriendelijk en onschuldig te lachen een studentenkaart te ontvangen. We hebben ook gelijk de ticket naar en van Helsinki maar gekocht dan wisten we zeker dat we er in konden!

Nadat we weer naar huis waren gefiets en ons hadden omgekleed voor het Eurovisie Songfestival stonden de onderbuurmannen voor de deur en was het time to catch the train.

Eenmaal in de trein zijn we netjes op ons aangewezen plekje gaan zitten om ons later te verhuizen richting de onderbuurmannen waar ze een onder het genot van een biertje een potje poker aan het spelen waren om de tijd wat sneller te laten gaan.

Eenmaal aangekomen in Helsinki was het overduidelijk dat het Eurovisie Songfestival er was echt overal waar je keek verschillende vlaggen met daarbij natuurlijk allemala verschillende nationaliteiten en talen. Echt een hele ervaring om mee te maken, super.

Wij zelf waren ook met een hele internationale groep fransen, spanjarden, nederlanders, een rus en dit keer 2 verdwaalde belgen. Een erg gezellige groep moet ik zeggen met allemaal verschillende vlaggen en er allemaal van overtuigd dat hun land zou gaan winnen. Wij als nederlanders waren het uiteraard niet eens met de uitkomst van de halve finale maar dat mocht onze pret uiteraard niet drukken. Wij zouden de mensen in Helsinki wel even laten merken dat HOLLANTI wel aanwezig is ondanks dat!!

Dat deden we door onze beste zangkwaliteiten te laten zien zoals natuurlijk deze klasiekers ‘Nederland O Nederland jij bent de kampioen’, ‘Kom van dat dak af’, en een paar nummers van Andre Hazes en ook brulde wij vaak HOLLAND, en op zijn Fins deden wij dat natuurlijk ook: HOLLANTI!!

Na een aantal gezellige drankjes steeg de sfeer weer naar in mense hoogte! Echt super gezellig!! Het plein was overgens echt onwijs verlicht door middel van grote spots op de gebouwen die erom heen stonden, helemaal voor elkaar!! Na een super avond daar werd het plein al snel leeg. Het was 2 uur en wij stonden versteld wat een onwijze bende er achter was gebleven! Overal glas scherven, papier, blikjes.. echt niet normaal. Na even te hebben gezeten voor een ongelovelijk gebouw vonden we het tijd om het nachtleven van Helsinki maar eens te gaan verkennen.

Na even te hebben gelopen en te hebben gezocht hebben we uit eindelijk een leuke, warme tent gevonden waar we nog een gezellige after party konden houden tot een uurtje of half 4. Want zelfs in Helsinki zelf sluiten de nachtclubs om 4 uur ’s nachts. Toen was onze enige optie om nog een beetje warm te blijven bij de Mac Donalds. Nadat sommige van ons wat genuttigd hadden was het voor de meeste van ons tijd om te gaan slapen dus gingen er wat ellebogen op tafel en vielen de oogjes af en toe dicht. Heel logisch lijkt mij om half 5 ’s nachts!

.... Maar daar dacht de ‘aardige’ meneer van de beveiliging anders over die verbod ons nog langer te blijven want er werd niet geslapen hier. Wij vonden dit erg raar aangezien er nergens stond aan gegeven dat je niet met je ellebogen op de tafel mocht. En een waarschuwing kon er niet af bij deze meneer dus uit protest dat we de Mac Shit zijn uit gezet stonden we met onze hele groep of een mannetje of 30! Goede manier van ons onbegrip tonen vonden wij. Na nog even voor de Mac te hebben gestaan zijn we rond 5 uur naar het station gelopen om daar weer een heerlijk warm plekje op te zoeken.

Eenmaal op het station hadden we een plekje tegen de muur gezocht en lagen we binnen no time allemaal in te dutten. Maar al snel was daar een eind aan want toen kwamen de Hesinki taverelen die we de eerste dag hadden toen we aan kwamen 3 dubbel terug. De ene gek naar de andere echt niet normaal. De stations taverelen zijn ’s ochtends niet anders dan ’s avonds.

Na dat we nog 2 uur hebben zitten wachten en waren eigenlijk nog niet waren uitgekeken naar alles wat er om ons heen gebeurde was het toch echt tijd om de trein te gaan halen. Want die zou om 7 uur vertrekken terug naar Jyvaskyla. Daar valt verder weinig over te vertellen want zodra de trein reed ben ik in slaap gevallen en gingen mijn ogen was weer open toen we in Jyvaskyla aan kwamen.

Toen met de fiest terug naar ons appartement en daar hebben we de rest van de dag ons best gedaan om niet in slaap te vallen want dan ben je je gehele ritme kwijt heb ik meegemaakt! Dus we hebben een beetje filmpjes gekeken en wat gegeten en toen vond ik het om 8 uur toch echt tijd worden om mijn bed op te zoeken na deze vermoeiende maar geweldige dag(en)!!